Unesi riječ

Domaći

Napadi V. crisisparoxismus  
Napetost pulsa V. pulsis  
Naphtholum Naftol. Postoje alfa-naftol i beta-naftol. Alfa-naftol služi u mikroskopskoj tehnici za dokazivanje peroksidaze. U medicini se upotrebljava beta-naftol, uglavnom u dermatologiji.  
Naprasna smrt V. mora subita  
Naprslina V. mora subita  
Naprslina V. fissura  
Narcissismus Narcisizam, perverzija seksualnog nagona u kojoj je oboljela osoba zaljubljena u samu sebe. Sin. narcismus.  
Narcizam V. narcissismus  
Narcolepsia Narkolepsija, nastupi neodoljivog sna više puta u toku dana. Često praćeni katapleksijom. V. cataplexia.  
Narcosis Narkoza, besvjesno stanje prouzrokovano nekim lijekom u kojem postoji neosjetljivost za bolove, odsustvo refleksa i mlitavost mišića. V. anaesthesia, etarska n., opšta anestezija s potpunim gubitkom svijesti, refleksa, mišićnog tonusa koja nastaje udisanjem etarske pare. Etarska opijenost ili omamljenost je površna etarska narkoza s analgezijom, ali s djelimično očuvanom svješću.  
Narcotica (remedia) narkotici, narkotička sredstva, (1) sredstva koja izazivaju reverzibilnu paralizu centralnog nervnog sistema sljedećim redom: kora velikog mozga, kičmena moždina, izdužena moždina. Jedno od najobičnijih narokotičkih sredstava je etar (dietil-eter). N. služe u hirurgiji za izazivanje opšte anestezije (narkoze) u svrhu vršenja operacija; (2) sredstva koja izazivaju san i u isto vrijeme umiruju bolove. V. anaesthetica.  
Nares Nozdrve, prednji otvori nosne duplje. V. nasus.  
Narkoanaliza Metoda liječenja neuroza u kojoj se pomoću sredstava za spavanje datih u povoljnim količinama otklone psihičke kočnice i bolesnik ispolji svoja potisnuta osjećanja, sjeti se zaboravljenih događaja. Zbog toga što pomračuje svijest i otupljuje psihičke funkcije n. nije pogodna za mnoge slučajeve. Bolja je metoda slobodnih asocijacija. N. ponekad zamjenjuje hipnozu (v. narkohipnoza). Pomoću n. ne mogu se otkriti suviše duboko uvrežene činjenice koje ispitivana osoba hoće da sakrije.  
Narkohipnoza Hipnoza pri kojoj se upotrebljava neko narkotičko sredstvo za uvođenje u hipnotički san.  
Nasilna smrt V. mors  

1 2 3 4 5 14