Unesi riječ

Domaći

Paedicatio V. paederastia  
Paedotrophia Pedatrofija, atrofija odojčeta, tj. treći stadijum atrofije odojčeta u kojem je iščezla svaka rezerva masti, pa i ona lokalizovana na obrazima u obliku Bichofovih jastučića. V. athrepsia.  
Pagetova bolest (1) ostetis deformans Pageti, deformantni ostitis, distrofija koštanog sistema u vidu razgrađivanja i dgorađivanja kosti koja je nekalcifikovana (osteoid), usljed čega su kosti meke, te se mogu sjeći nožem. Na mjestima opterećenja kost se deformiše. Dograđivanjem, kosti zadebljavaju. Proces se najčešće lokalizuje na kostima lubanje, butnjači, pršljenovima itd. Uzrok je nepoznat; (2) karcinom dojkinog koluta i bradavice, koji u početku ima izgled ekdema, a docnije se stvaraju čvorovi i nfiltrati tumorskog tkiva u dubljim slojevima; Parinaudova bolest., infektivno oboljenje praćeno opštim znacima i zapaljenjm vežnjača sa stvaranjem tipičnih čvorića i granulacija na konjunktivi tarzusa i prelaznih nabora. Pri tome dolazi do oticanja preaurikularnih i submandibularnih limfnih žlijeza, kao i zaušne žlijeze (gl. Parotis);  
Pagetova bolest V. bolest  
Pahgocytosis Fagocitoza, osobina izvjesnih ćelija (fagocita) a u svoju citoplazmu uvuku strane čestice i unitše ih svarivanjem.  
Pahiteni stadijum Stupanj grusto zbijenih hromosoma u toku diobe ćelije.  
Pajajnik Ostatak epitelnog dijela Wolffovog tijela u jajniku odrasle žene (epoophoron, Rosenmüllerov organ).  
Pakacizam Prohtjev da se jedu stvari koje nisu za jelo.  
Pakovanje desni flečerom V. oblaganje desni glečeromflečer  
Palatinus Nepčani, npr. nervus p., nepčani živac. V. palatum.  
Palatoschisis Palatoshiza, rascjepljenost nepca kao posljedica poremećenog razvitka. Obično je p. udružena sa zečjom usnom. V. labium leporinum; p. occulta, rascjepljenost muskulature mehkog nepca, ali je rascjep presvođen usnim i nosnim slojem sluznice. Na prvi pogled nepce izgleda intaktno, mada je govor gunjkav.  
Palatum Nepce, gornji zid usne duplje. U svojim dvjema prednjim trećinama ono ima koštanu osnovu i naziva se tvrdo nepce (p. durum. Njegova zadnja trećina, tzv. mehko nepce (p. molle), sadrži mišiće koji ga prilikom gutanja podižu i sprrečavaju da hrana iz usne duplje odlazi preko gornjeg sprata ždrijela u nosnu duplju.  
Paleostriatum Filogenetski stariji dio zrakastog tijela (velika jezgra velikog mozga). Predstavljaju ga blijeda jezgra (globus pallidus) i sočivasta jezgra (nucleus lentiformis).  
Palić-banja Banja na sjevernoj obali jezera. Palić, 7 km istočno od Subotice, na 105 m n.v. Njen klimat djeluje sedativno. Voda iz jezera (ljeti, 18°-28°c), slabo mineralisana i alkalna, koristi se u kupatilu. Koristi se i ljekovito blato iz jezera. U ovoj banji liječe se: hronična reumatička oboljenja zglobova i mišića, neuralgije i hronična oboljenja ženskih polnih organa. Banja je i oporavilište, odmaralište i ljetovalište.  
Palladium Pd, paladijum, element, metal, pripada grupi platinskih metala.  

1 2 3 4 5 18