Unesi riječ

Domaći

Papain Insekticidni domaći prašak, hemijski je potpuno identičan sa DDT-om.  
Papanicolauov test V. test  
Papatačijeva groznica V. febris papataci  
Papaver somniferum Mak. Osušen sok nezrelih čahura maka je opijum, koji sadrži više alkaloida, od kojih su terapijski najvažniji morfin, kodein i papaverin.  
Papaverin Alkaloid iz opijuma; olabavljuje glatke mišiće, naročito mišiće arterija. Upotrebljavase kao spazmolitičko sredstvo.  
Papilla nervi s. fasciculi optici Papila vidnog živca, mjesto na kome nervna vlakna mrežnjače napuštaju očnu jabučicu i čine vidni živac. Leži nazalno od žute mrlje i ima lako ovalan oblik, veličine je 1,5 mm. Boja papile razlikuje se od boje ostalog očnog dna. Centar je nešto udubljen i ulaze odnosno izlaze iz očne jabučice arterija i centralna vena retine.  
Papillitis Papilitis, zapaljenje instraokularnog dijela vidnog živca. Odnosi se na papilu i dio živca neposredno iza nje. Oftalmoskopom se vidi da je papila otečena, zbrisanih granica, hiperemična. Praćen je padom oštrine vida i ispadom u vidnom polju. Uzroci: pored opštih uzroka mogu postojati i lokalni (uveitis, retinitis, horioiditis). V. neuritis n. optici.  
Papilloma Papilom, (pat.) benigni tumor kože i sluznica resičastog izgleda, nalik na karfiol. Sastavljen je od vezivnotkivne i sudovne strome koja sačinjava osnovu jedne papile koja je pokrivena epitelom. Nalazi se često na koži i sluznici mokraćne bešike, (derm.) nevenerični p. kože i sluznice. Etiologija može biti banalna (obične infekcije i nečistih osoba, najčešće na polnim organima i njihovoj neposrednoj okolini) ili specifična (bradavice, izvjesni oblici tuberkuloze kože).  
Papillomatosis cutis carcinoides Kvrgava bujanja na donjim ekstremitetima na bazi ekcema, ožiljaka i drugih kožnih promjena.  
Papilomakularni snop Dio nervnih vlakana mrežnjače koji se u vidu snopa pruža između papile vidnog živca i makule. Ovi neuriti čine najkraći horizontalni put između paile i žute mrlje. Ulaze u temporalne kvadratne papile. Neposredno ima papile ovaj snop zauzima temporalnu polovinu vidnog živca, a idući prema centralnom nervnom sistemu sve više se približava centralnim dijelovima vidnog živca.  
Papllaris Papilarni, bradavičasti, npr. musculus p.  
Pappenheimovo bojenje V. bojenje  
Paprat muška V. Aspidium filix mas  
Paprika V. Fructus Capsici  
Papulozan Koji ima oblik papule.  

1 6 7 8 9 10 18