Unesi riječ

Domaći

Stolica V. faeces  
Stolisnik V. Achillea millerfolium  
Stoma 1) prirodni otvor, ušće, pukotina u organizmu ili nekom tkivu; 2) mali otvor između endotelnih ćelija, krvnih i limfnih kapilara ili seroznih opni, kroz koje mogu da prođu ćelije npr. leukociti; 3) vještački otvor u trbušnom zidu poslije hirurških zahvata, kao što je npr. ileostomija.  
Stomačni sok V. želudačni sok  
Stomak V. gaster  
Stomatitis Akutno ili hronično oboljenje sluznice usne šupljine kao samostalno oboljenje, kao propratna pojavai li kao rani simptom nekog opšteg oboljenja. Postoje razni oblici s.: inflamatorni, ulcerozni, gangrenozni, hemoragički. S. nastaje iz mehaničkih uzroka ili usljed iritacije, infekcije, intoksikacije, avitaminoze itd.; s. aphtosa, aftozni stomatitisi, afte, javlja se kao oštro ograničena okrugla ili ovalna promjena na sluznici usta veličine čiodine glave do veličine sočiva koju orkužuje crveni pojas sluznice. Alfte izbijaju pojedinačno ili više njih istovremeno, na raznim mjestima usta. Nekad brzo nestaju, bez liječenja, dok se u drugim slučajevima dugo održavaju ili se periodično ponovo javljaju, što može da traje godinama. Bol ometa žvatanje i govor. Neki misle da aftozni stomatitis prouzrokuje virus koji izaziva i herpes simplex; s. arsenicalis, toksički stomatitis usljed dejstva arsena; s. epidemica, šap, slinavka, zarazno oboljenje u kome postoji teško opšte stanje s visokom temperaturom, groznicama, prolivima i teškim znacima oboljenja sluznice usta usljed infekcije virusom slinavke. Nije česta pojava u čovjeka. Sluznica usta je natečena i crvena, po njoj izbijaju mjehurići ispunjeni mutnom sadržinom. Na mjestu rasprslih mjehurića ostaju površine ili dublje ranice s prljavim naslagama. Postoji zadah iz usta, a jezik i žlijezde su otečeni. Pojava mjehurića izvan usta, npr. na prstima, a još više anamnestički podaci o kontaktu s oblesnom stokom, omogućuju dijagnozu; s. gangrenoza, v. noma; s. mercurialis, stomatitis koji se javlja kao rani simptom u hroničnom trovanju živom (u osoba liječenih živom ili osoba koje rade sa živom ili živinim jedinjenjima). Javlja se samo u osoba koje imaju prirodne zube, a naročito ako se ne održava higijena usta. S. m. počinje crvenilom i otokom desni, pojavom nabubrelih papila, površinskim ulceracijama, naročito u predjelu zadnjih kutnjaka koje prelaze na obraz i na jezik. Stvaraju  
Stomatolog Ranije, u nas, sticanje naziv specijaliste za bolesti zuba i usta, dobivano je poslije završetka cjelokupne medicine i specijalizacije od godinu i po dana. Danas se ova specijalizacija rjeđe praktikuje. Zadržana je još u JNA, a mlađi svršeni ljekari cjelokupne medicine upisuju stomatološki fakultet, gdje im se priznaju položeni ispiti na medicinskom fakultetu, a na stomatološkom slušaju, vježbaju i polažu čisto stomatološke predmete. Danas se u nas naziv stomatologa dobiva svršavanjem stomatološkog fakulteta.  
Stomatologija Grana medicine koja se bavi oboljenjima organa za žvatanje, vađenjem neizlječivih zuba, liječenje, plombiranjem i nadomještanjem izvađenih zuba, regulacijom nepravilno izraslih zuba (uglavnom kod djece), kao i stomatohirurgijom.  
Stomatološki fakultet Visoka škola u kojoj se studira deset semestara stomatologije. Prva četiri semestra su ista kao i na medicinskom fakultetu, na V, VI, VII i VIII semestru skoro pola nastavnog programa su medicinski predmeti, a druga polovina stručni stomatološki. Zadnja dva semestra (IX i X) obuhvataju nastavu čisto stomatoloških predmeta. Na fakultetu se sprovodi specijalizaciju užih struka stomatologije. Primaju se stomatolozi i na kraće vremensko usavršavanje.  
Stomatomycosis Stomatomikoza, mlječac, mikrotičko oboljenje sluznice usta. Sin. soor. V. Candida (Monilia, Oidium) albicans, stomatitis oidica.  
Stomatoplastia Stomatoplastija, hirurško ispravljanje urođenih ili stečenih anomalija u ustima. Sin. stomatoplastika.  
Stomatoplastika Otklanjanje urođenih ili stečenih anomalija u ustima hirurškim putem. Ova grana stomatologije, tzv. čeljusna hirurgija mnogo je usavršena poslije II svjetskog rata.  
Stomatorrhagia Stomatoragija, krvavljenje iz usta, najčešće kao posljedica vađenja zuba, a može biti i usljed drugih oboljenja.  
Stomatoskopija Pregled usne šupljine pomoću ogledala.  
Stomoxys calcitrans V. Musca  

1 2 3