... Rječnik | Acridin | Akridin, organska materija či... | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Acridin Akridin, organska materija čiji derivati (akridinske boje) služe u medicini kao dezinficijentna i kao hemioterapijska sredstva (npr. proflavin, atebrin i dr.).  
Acro- Akro-, u složenicama označava da se nešto odnosi na okrajke organizma (šake, stopala, nos, donju vilicu).  
Acrocyanosis Akrocijanoza, bezbolna, stalna plavkasta obojenost kože šaka i donjih dijelovan ogu, naročito u ženskih osoba, usljed neurovegetativnih i normonskih poremećaja.  
Acrodermatitis chronica atrophicans (Pick-Herxheimer), primarna atrofija kože koja nastaje posle početnog otoka i zapaljenja. Koža je veoma istanjena, plavičasta i bora se u sitnim naborima, a krvni sudovi se provide. Promjene se javljaju u početku na stopalima i šakama, odakle se proširuju na potkoljenice odnosno podlaktice. Etiologija nije poznata; a. enteropathica, oboljenje pri kome pored vezikulopapuloznih, egzematoznih promjena s početkom na okrajnim dijelovima tijela (šake, stopala), paronihijuma, alopecije, vlasišta, postoje i gastrointestinalni simptomi (prolivi). Oboljenja se uglavnom javlja u djece; a. suppurativna continua, hronično, pustulozno zapaljenje kože, koje počinje na krajnjim falangama prstiju ruku i nogu. Dovodi do atrofije. Sin. Hallopeauova bolest.  
Acrodynia Akrodinija, teško oboljenje u djece, nepoznatog porijekla. Odlikuje se: apatijom, razdražljivošću, šake i stopale jako bolne, hladne, jako znojenje stopala i dlanova, usljed čega dolazi do čestog oštećenja kože i masivnog ljuštrenja u krupnim parčadima, kosa opada. Postoje i poremećaji u funkciji srca i drugih organa, naročito povišeni krvni pritisak, labavost mišića i osjetljivost na svjetlost. Sin. Ferrova bolest, Selter-Swift-Ferrova bolest.  
Acroerythrosis Hronični otok i crvenilo šaka i stopala kao posljedica oštećenja hladnoćom.  
Acrokeratosis verruciformis Kožno oboljenje koje se javlja porodično, a manifestuje se keratotičnim papulama sličnim bradavicama, loklizovanim na dorzalnim stranama šaka i stopala.  
Acrokeratosis verruciformis Kožno oboljenje koje se javlja porodično, a manifestuje se keratotičnim papulama sličnim bradavicama, lokalizovanim na dorzalnim stranama šaka i stopala.  
Acrolein Akrilni aldehid koji nastaje pri pirolizi glicerida. Tečnost oštrog mirisa.  
Acromegalia Akromegalija, oboljenje koje se manifestuje u odraslih osoba uvećanjem krajnjih dijelova tijela (nosa, usana, jezika, donje vilice, ruku i stopala), tako da lice dobiva karakterističan izgled. A. je prouzrokovana pojačanim lučenjem hipofiznih hormona rastenja, najčešće pri eozinofilnom adenomu hipofize ili eozinofilnoćelijskoj hiperplaziji ove žlijeze. V. gigantismus.  
Acromelalgia Akromelalgija, bolovi lokalizovani u prstima ruke i noge.  
Acromicria Akromikrija, smanjenost krajnjih dijelova tijela (malo lice, nježne i male ruke). A. je pojava suprotna akromegaliji i prouzrokovana je smanjenim lučenjem hormona prednje režnja hipofize (hormon rastenja).  
Acromion Natplećak, spoljni, široki kraj grebena lopatične kosti.  
Acroparaesthesia Akroparestezija, neurotički poremećaji snezibiliteta na šakama i prstima, rjeđe na stopalu, u obliku napada bolova, osjećaja žmaraca, napetosti krutosti.  
Acrotismus Akrotizam, odsustvo pulsa ili nemogućnsot da se puls opipa.  

1 6 7 8 9 10 84