... Rječnik | Test | (1) vrsta pregleda ili probe, ... | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Test (1) vrsta pregleda ili probe, ogled, opit, ispitivanje, (2) naročita hemijska reakcija, (3) (psih.) niz ugovorenih i ustaljenih ispitivanja koja imaju za cilj da pomoću utvrđenih mjerila ustanove stanje psihičkih funkcija, npr. za isptivanje pamćenja, inteligencije, pažnje itd. V. reakcija; Addisov t., metoda za utvrđivanje broja cilindara i ćelija u sedimentu mokraće od 24 sata; Adlerov t., v. benzidinska reakcija, Allen Doisyjev t., biološki t. za određivanje postojanja estrogenih supstancija u organizmu izvjesnih laboratorijskih životinja (npr. miš). Pozitivan test se sastoji u pojavi rožstih ljuspica u razmazu vaginalnog sadržaja. Negativan t. je kad se u tom razmazu nalazi sluz i mnogobrojni leukociti; antistreptolizinski t. (AST), koristi se za dijagnostikovanje reumatizma i eventualno drugih sekvela streptokoknih infekcija. AST se zasniva na tome što patogeni (beta-hemolitički streptokoki grupe A) produkuju streptolizin O, koji stimuliše organizam na stvaranje antistreptolizina. Titat veći od 1/200 je pozitivna reakcija; Ascheim-Zondeksov t., t. za rano i sigurno dijagnostikovanje trudnoće potkožnim ubrizgavanjem nezrelim mišicama mokraće žene u koje treba da se utvrdi da li postoji trudnoća. Ako trudnoća postoji, u jajnicima oglednih životinja javlja se povećanje meškova i tačkasta krvavljenja u njima; Ascolijev t. termoprecipitacije, korišćenje kao antigena (precipitinogen) ekstrakta iz inficiranih tkiva ili leševa organa ljudi i životinja. Miješa se sa antiserumom (precipitinom) životinja imunizovanih inkapsulisanim bacilima antraksa. Ukoliko su ispitivani organi ili tkiva zaraženi bacilima antraksa, javiće se precipitacija u vidu prstena. Ovaj test se naročito koristi za dijagnozu antraksa u životinja: Astwoodov t., ispitivanje ponderalnog razvoja materije u cilju procjene estrogene funkcije Bauerov t., v. t. d-galaktozom; Botterijev t., t. za utvrđivanje prisustva ehinokokusa pomoću intrakutane injekcije tečnost  
Testera Giglijeva Giglijeva testera.  
Testiculum Deminutiv od testis. V. testis.  
Testikularna feminizacija Poseban oblik muškog ekstragonadnog hermafroditizma. Ženski genitalni organi i dojke, ali odsustvo pazušne i stidničke dlakavosti.  
Testis Sjemenik, muška polna žlijezda, smještena u mošnjicama. Obavijen je čvrstom vezivnom opnom i vezivnim pregradama, a izdjeljen na 160-200 režnjića u kojima se nalaze po 2-4 vijugave sjemene cjevčice obložene sjemenim ćelijama, od kojih se stvaraju spermatozoidi.  
Testitis V. orchitis  
Testosteron Muški seksualni hormon, v. hormon.  
Testovarium Testovarijum, hermafroditna gonada: prisustvo i sjemeničkog i jajničkog tkiva.  
Testudo Kornjača, vrsta zavoja, koja se primjenjuje na predio lakta (t. cubiti) i predio koljena (t. genus).