... Rječnik | Acusticus | Akustičan, slušni, koji ima ... | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Acusticus Akustičan, slušni, koji ima veze za sluhom. Sin. auditorius.  
Acutus Akutan (1) oštar, (2) koji nastupa naglo i ima brz, kratak i relativno težak tok. Suprotno: chronicus.  
Acyl Radikal neke organske kiseline, npr. acetil (CH3CO), radikal sirćetne kiseline i dr.  
Ad 1., ad lib., ad libitum Po volji, oznaka na receptu da se sastojak lijeka uz koji idu te riječi dodaje lijeku u proizvoljnoj (ne tačno određenoj) količini.  
Ad colaturam Izraz u receptima kad se propisuje neki macerat infuzum ili dekoktum, da se označi količina procjeđene tečnosti. V. colatura.  
Ad usum proprium Skrać. Ad us. Propr., za sopstvenu upotrebu, oznaka na kraju recepta da je lijek namjenjen ljekaru koji je recept napisao.  
Ad Samostalno i u sastavu riječi znači: za, k, ka, na, do, kod, pri.  
Adactylia Adaktilija, urođeno odsustvo svih prstiju na ruci ili nozi.  
Adaktilija V. adactylia  
Adamantin Zubna gleđ, bjeličasta supstancija koja pokriva površinu krune zuba. Vrlo je tvrda (ima tvrdinu kvarca) i otporna prema kiselinama i bazama, ali je krta te puca na nagle promjene temperature. Sastoji se gotovo od samih neorganskih materija, dok organskih supstancija ima samo 2%. Sagrađena je od drugih prizmi koje su potpuno kalcifikovane i međusobno spojene cementnom supstancijom tako čvrsto da se ne mogu odvojiti, već je prelom školjkast. Prizme su grupisane u pojavsevima i leže upravo na zubnu kost, dok su im vrhovi prevučeni vrlo otpornom kutikulom (cuticula dentis). Sin. substantia adamantina.  
Adamantinom Solidni epitelni tumor vilice nastao pri poreećaju razvoja zuba iz ćelija – adamantoblasta koje inače u ovom tumoru ne stvaraju emajl.  
Adamantoblasti Visoke prizmatične ćelije koje stvaraju gleđ zuba. Nalaze se u gleđnom organu poređane u jednom redu Sin. ameloblasti, ganoblasti.  
Adamantom V. adamantinom  
Adamova jabučica Prednji dio grkljana koji u muškaraca stvara ispupčenje na srednjem dijelu vrata.  
Adams-Stokesov sindrom V. syndroma  

1 11 12 13 14 15 84