... Rječnik | Žablja doza | V. dosis. | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Žablja doza V. dosis  
Začetak V. fetus  
Začini Sredstva koja se dodaju hrani radi poboljšanja ukusa u svrhu otvaranja apetita, podsticanja sekrecije žlijezda organa za varenje i za nadraživanje centralnog nervnog sistema. To su većinom dijelovi raznih biljaka (kora, korijenje, listovi, cvjetovi i sjemenje) i neka hemijska jedinjenja, kao što je kuhinjska so. U začine se ubrajaju anis, biber, cimet.djumbir, karanfilić, kim, lovorika, morač, majoran, mirođija, oraščić, paprika, sirće, timjan, vanila i šafran.  
Zadavljenje V. strangulatio  
Zagnojavanje V. suppuratio  
Zagrižaj ukršteni Pravi se u slučaju totalnih proteza kad je uslijed resorpcije gornje i donje vilice, donja vilica osjetno većeg promjera u predjelu molara od gornje. Tada se donji zubi stave gore, a gornji dole unakrsno. Bukalne kvržiceu donjoj protezi postavljene su bukalno i prelaze preko bukalnih u gornjoj protezi ulaze u glavne fisure zuba donje proteze. Na ovaj način se dobiva bolja stabilnost proteza.  
Zagrižajni šabloni U zubnoj protetici služe da bi se pomću njih modeli vilca postavili u isti međusobni položaj kakav imaju vilice osobe kojoj se one primjenjuju ili kakav treba da imaju ako su vilice bezube.  
Zagušljivci V. bojni otrovi  
Zakoljenska jama V. fossa poplitea  
Zakoljenski predio V. regio poplitea  
Zakon o izodinamiji V. Rubnerov zakon  
Zakrečavanje V. calcificatio  
Zalistak V. valva  
Zametak V. embrion  
Zametni epitel Javlja se u razviću jedinke na središnjem dijelu zida tjelesne duplje, od koga postaju polne žlijezde odnosno klicine praćelije. On se u ženske jedinke zadržava na površini jajnika kao sloj pločastih ili niskih prizmatičnih ćelija. Sin. klicin epitel.  

1 2 3 4 5 10