... Rječnik | Tocologia | V. tokologija. | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Tocologia V. tokologija  
Tocopherol Tokoferol, alkohol izolovan iz ulja od klice pšeničnog zrna. Postoji više oblika (alfa, beta, gama itd.), od kojih je najjači alfa-tokoferol. Ima ga u ulju od kikirikija. Igra ulogu u laktaciji, ima udjela u rastenju, neophodan je za pravilno funkcionisanje nervnog i mišićnog tkiva, održava normalnu funkciju endokrinih žlijezda koje su u vezi sa seksualnom funkcijom. Sin. vitamin E, antiserilitetni vitamin.  
Tokelau V. tinea imbricata  
Tokologija Akušerstvo, nauka o porodiljstvu, v. ostetricia.  
Toksemija Prisustvo toksina u krvi.  
Toksičan Otrovan.  
Toksički gastritis V. gastritis  
Toksički hepatitis V. hepatitis  
Toksički infantilizam V. inflantilismus  
Toksičnost Otrovnost.  
Toksiinfekcija Oboljenje s toksičkim pojavama u kojem nije poznat njegov prouzrokovač.  
Toksikologija Nauka o otrovima. Proučava porijeklo, fizičke i hemijske osobine, toksična dejstva i dokazivanje prisustva otrova, kao i liječenje trovanja koja proizrokuju.  
Toksikomanija Stanje periodičnog ili hroničnog trovanja štetnog za pojedinca i za društvo prouzrokovano povoljnim uzimanjem nekog lijeka (prirodnog ili sintetskog). Odlike t. su: (1) neodoljiva želja ili potreba da se nastavi s uzimanjem lijeka i da se ovaj pribavi svim sredstvima; (2) sklonost da se povećavaju doze; (3) zavisnost, psihička a ponekad i fizička, u pogledu efekta lijeka. V. morfinomanija, kokainomanija.  
Toksoid V. anatoksin  
Tolerancija Podnošljivost, (farm.) povećana tlerancija prema pojedinim lijekovima. Osobe koje pokazuju povećanu toleranciju prema nekom lijeku podnose, bez ikakvih toksičkih simptoma, tako velike doze tog lijeka koje bi, u osoba u kojih ne postoji ova podnošljivost, sigurno prouzrokovale toksičke simptome a, eventualno, i smrt; granica t., količina ugljenih hidrata koju bolesnik od šećernog dijabetesa može da uzima u toku 24 časa a da se u mokraći ne pojavi glikoza.  

1 2 3 4 5 6