... Rječnik | Se | Hemijski znak za selenium. | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Se Hemijski znak za selenium.  
Sebaceus Lojan, mastan.  
Sebocystomatosis Sebocistomatozes, rijetka pojava većeg broja cista lojnih žlijezda uslovljenih hiperkeratozom infundibuluma folikula.  
Sebocystomatosis Sebocistomatoza, kesa, naborana i pigmentovana. Šupljina je podjeljena pregradom i u svakoj polovini smješteni su sjemenik, pasmenik i početni dio sjemenovoda. U potkožnom sloju nalazi se mnogo glatkih mišićnih ćelija koje, refleksno, grčenjem nabiraju i skupljaju kožu skrotuma. U koži ima lojnih i mnogo znojnih žlijezda.  
Seboglandulia labialis et bucalis Pojava heterotropnih lojni žlijezda raspoređenih na usnama i bukalnoj sluznici u vidu žućkastih tačkica. Sin. fox-Fordyceova bolest.  
Sebolit Kamenčić u izvodnom kanaliću lojne žlijezde.  
Seboroički ekcem V. eczema  
Seborrhoea Seboreja, prekomjerno lučenje kožnog loja. Može biti umjerena (masna s.) i jaka, seboragija (zejtinjava, oleozna s.). S. može biti fiziološka (pubertet) i patološka.  
Sebum Loj koji luče žlijezde lojnice, v. saborrhoea, sirasti maz.  
Secale cornutum Ražna glavnica, trajni micelijum gljive Claviceps purpurea, koja se nalazi kao parazit na mnogim travama, a naročito na raži. Sadrži mnoge aktivne sastojke od kojih su u medicinskom pogledu najvažniji alkaloidi ergotamin i ergometrin.  
Šećer Sladak ugljeni hidrat životinjskog ili biljnog porijekla. Dvije glavne grupe šećera su disaharidi i monosaharidi. Šećeri su bijele, kristalne, čvrste supstancije, rastvorljive u vodi i razblaženom alkoholu. Disaharidi su saharoza (šećer iz šećerne repe ili šećerne trske), maltoza (šećer iz slada), laktoza (mlječni šećer) i dr. Monosaharidi su glikoza (grožđani šećer), levuloza (voćni šećer) i dr. Pored ovih, u hemiji je poznat veliki broj drugih šećera, vještačkih ili prirodnih. V. ugljeni hidrati.  
Šećerna bolest V. diabetes mellitus  
Secernirati Lučiti.  
Secirati V. obdukovati  
Seclusio pupillae Sekluzija zenice, potpuna synechia posterior. Srašćenje između pupilarnog ruba dužice i prednje kapsule sočiva u cijelom obimu. Usljed toga je onemogućeno proticanje tečnosti između zadnje i prednje komore, što dovodi do sekundarnog glaukoma. Uzrokje jače zapaljenje dužice.  

1 2 3 4 5 11