Unesi riječ

Domaći

Mast Gliceridi viših masnih kiselina, poglavito palmitinske, stearinske i oleinske. Sin. neutralna mast. Prema porijeklu, masti se dijele na biljne i životinjske. Tečni gliceridi zovu se još i ulja; rezervna m., m. koja se nalazi u masnom tkivu pod kožom u trbušnoj duplji, očnoj duplji i dr. Ova m. predstavlja rezervuu organizma koju, u slučaju potrebe, ovaj može trošiti a da to ne izazove teže posljedice po njega (npr. pri gladovanju). Ona se zove i labilna m., nasuprot stabilnoj m. koja se nalazi vezana u ćelijama i u tkivima organizma. Ova posljednja je od velikog formativnog i funkcionalnog značaja za ćelije i tkiva.  
Mašta V. fantazija  
Masticatorius Mastikatorijus, žvataći, koji služi zvatanju.  
Mastigophora ili Flagellata Protozoe koje se kreću pomoću flagela. Među parazite spadaju crijevni i tkivni flagelati: Lamblia, Trichomonas, Trypanosoma.  
Mastikacija Čin žvatanja.  
Mastitis Zapaljenje dojke. Obično je akutno oboljenje, a može imati i hroničan tok. Viđa se samo u izvjesnom periodu života; u novorođenčadi, u pubertetu i, najčešće, za vrijeme dojenja (puerperalni mastitis). Razlikuju se pravi mastitis, kada je zapaljnje lokalizovano na žljezdano tkivo, i paramastitis, kada se proces odigrava u vezivnom tkivu oko žlijezda. Mastitis često prelazi u apsces dojke.  
Mastix Mastiks, vrsta žute smole od drveta Pistacia lentiscus (Anacardiaceae). Njen rastvor u benzenu upotrebljava se u maloj hirurgiji (Solutio Masticis).  
Mastodynia Mastodonija, bolovi u dojkama. U nekih žena za vrijeme genitalne aktivnosti viđa se vrlo često pojava jakih bolova koji traju kraće ili duže vrijeme. Bolovi su skoro stalni, a nekada vrlo jaki. Mogu da se pojave bilo u kom momentu, ali vrlo često prethode menstruaciji. Klinički se po dojkama ne vide neke naročite pataloškoanatomne promjene. Smatraju se kao posljedica hiper-folikulinemije.  
Mastografija Rendgensko snimanje dojke poslije ubrizgavanja pozitivnog kontrasta u njene izvodne kanale. Sin. mamografija.  
Mastoidectomia Mastoidektomija, hirurško odstranjivanje pneumatičnih ćelija mastoidnog nastavka zaušne kosti.  
Mastoiditis Gnojno zapaljenje pneumatskih ćelija, koje se nadovezuju preko antruma na srednje uho, a koje su najvećim dijelom razvijene u mastoidnom nastavku sljepoočne kosti. Gnojni proces zatvoren u kosti može da probije u endokranijum, u labirint, u sigmoidni sinus ili u bulbus jugularne vene. U svakom slučaju potrebno je operativno liječenje još prije pojave komplikacija.  
Mastopathia fibrosa cystica Distrofičko oboljenje mliječne žlijezde s većim ili manjim cistama, nekada s adenomatoznom hipertrofijom epitela i fibrozom. Promjene su difuzne u cijeloj žlijezdi ili se javljaju u nejasno ograničenim ognjištima. Često se teško razlikuje od raka dojke. Sin. Brodie-Reclusova bolest, Schimmelbuschova bolest, hronični cistički mastitis.  
Masturbacija V. onanija  
Masturbatio V. onanija  
Mataruška Banja Banja u podnožju Stolova, na desnoj obali Ibra, na 210 m n.v. Klimat djeluje sedativno i tonički. Banja ima 4 izvora sumporne vode, temperature: 36, 38 i 41oC. Hemijski sastav vode ovih izvora je sličan i pored temperaturnih razlika u bunarima. Njihova ukupna mineralizacija iznosi 1,066 g ‰. Njihov glavni sastojak je sumpor-vodonik (H2S); 16 mg‰. Ove vode, pored toga što su sumpor-vodonične, jesu i slabo hidrokarbonatne, alkalne i zemnoalkalne i ugljenkiseline. Upotrebljavaju se za kupanja, ispiranja i za piće. Postoje dva kupatila, s kadama i basenima. U ovoj banji se liječe: hronična reumatička oboljenja zglobova ženskih spolnih organa, nespecifična zapaljenja nosa, grla i bronhija; hronične tegobe usljed trovanja olovom, živom, bizmutom i arsenom.  

1 6 7 8