... Rječnik | DAB | Skraćenica za Deutsches Arzne... | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

DAB Skraćenica za Deutsches Arzneibuch (njemačka farmakopeja).  
Dacron Sintetička tkanina od koje se prave proteze krvnih sudova, kojim se nadoknađuju oboljeli ili traumatski razoreni krvni sudovi.  
Dacryoadenitis Dakrioadenitis, zapaljenje suzne žlijezde. Protiče akutno (infektivna oboljenja) ili hronično (tuberkoloza, leukemija, Mikuliczeva bolest).  
Dacryocytohrinostomia Akriocistorinostomija, operativni poduhvat u cilju lječenja hroničnog zapaljenja suzne kesice. Njime se izvodi široka komunikacija suzne kesice s nosnom dupljom, pristupom na suznoj kesici spolja (d. externa) ili pristupom iz nosne duplje (d. interna).  
Dacryostenosis Akriostenoza, sušenje u suzno-nosnom kanalu koje se može javiti u jednom od njegovih dijelova: suzne tačkice, suzni kanalići, suzna kesica ili mjesto gdje se suzna kesica uliva u nosnu šupljinu.  
Dactylogramma Daktilogram, otisak prsta. Upotrebljava se u cilju identifikacije ličnosti. Uzima se na taj način što se krajnji članci prstiju sa strane dlana stave na metalnu ploču koja je premazana tankim slojem štamparskog crnila i odmah zatim, tako obojeni, pritisnu na čistu bijelu hartiju. Na hartiji ostaju otisci vijužica kože, koje su u raznih osoba različitog oblika i crteža. Taj crtež je individualan, tj. svojstven samo odgovarajućoj ličnosti.  
Dactylologia Daktilologija, «govor» prstima. Način sporazumjevanja gluvonijemih pomoću određenih pokreta i položaja prstiju.  
Dadilja Stručna osoba koja njeguje zdravo odojče i malo dijete.  
Dahigrenova kliješta V. kliješta  
Dakinov rastvor V. rastvor  
Daktilogram V. dactylogramma  
Daktiloskopija V. dactyloscopia  
Dalekovidost V. hypermetropia  
Dalrymeov znak Znak.  
Daltonizam Poremećaj nazvan prema engleskom hemičaru Daltonu (1798), koji je imao anomaliju u raspoznavanju boja. Dalton je pobudio interesovanje za ovaj problem. Otuda je poremećaj u rapoznavanju boja u prvo vrijeme nosio naziv daltonizam.  

1 2