... Rječnik | Doazinolna kiselina | Vještačko estrogeno jedinjen... | Medicinski rječnik
Unesi riječ

Domaći

Doazinolna kiselina Vještačko estrogeno jedinjenje (polazeći od estriola) koje predstavlja prelazni oblik ka prirodnim estrogenima. Vrlo snažnog je estrogenog dejstva.  
Doboš Doboš je kutija za zavojni materijal. Limene kutije s otvorima na zidovima koji se otvaraju i zatvaraju pokretljivim poklopcem ili širokim trakastim obručem. Za vrijeme sterilizacije otvori su slobodni da bi vodena para mogla da prodre u kutiju; poslije steriliazacije oni se zatvaraju da bi sadržaj kutije ostao sterilan.  
Dobovanje Šum nalik na dobovanje koji se čuje pri auskultaciji na vrhu srca u mitralnoj stenozi. Sin. roulement.  
Dobrac V. morbilli  
Dobrna Banja koja leži pod Paškim Kozjakom, u Dobrnskoj dolini, 18 km od Celja, na 395 m n.v. Njen klimat djeluje sedativno i tonički. Vo sa «Termalnog vrela» ima 36oC, slabo je mineralisana (0,4394 g ‰) i ugljenokisela. Postoji i jedan izvor hladne gvožđevite vode. Voda služi za piće, kupanje i ispiranje. Ima uređeno kupatilo sa kadama i basenima, i odjeljenja za ispiranje i fizikalnu terapiju. U ovoj banji liječe se: oboljenja kod kojih treba povećavati diurezu, kardiorenalna skleroza, stanja posle hepatitisa, nefrolitijaza, katari mokraćnih puteva, razne intoksikacije, arterijska hipertenzija, neuroze, neuralgije, neurastenija, ginekološki funkcioni poremećaji, premorenost, lake anemije. Banja je i oporavilište, odmaralište i liječilište.  
Dobroćudni V. benignus  
Dobrovoljni bolničar V. bolničarCrveni krst  
Docent Drugi stepen u nastavničkoj hijerarhiji na univerzitetu ili velikoj (visokoj školi; privatni d., titula koja se daje stručnjaku koji ima kvalifikaciju za docenta, može držati predavanja, ali nije član fakultetskog (nastavničkog) savjeta. V. predavač.  
Doctor Doktor, (1) akademsko zvanje koje se stiče završetkom studija na nekom fakultetu ili izradom doktorske disertacije ili počasnim dodjeljivanjem; (2) u svakodnevnom govoru se često upotrebljava kao naziv, sinonim za ljekara; d. med. dent., skrać. Za doctor medicinae dentium, titula koja se u nekim zemljama stiče pošto se svrši zubnoljekarska škola u rangu univerziteta, d. medicinae universae, skrać. dr. med. univ., doktor cjelokupnog ljekarstva, stepen koji se stiče završetkom studija na nekom medicinskom fakultetu.  
Döderlleinovi bacil Bacili koji se normalno nalaze u vaginalnoj flori i pod čijim se uticajem glikogen iz vaginalnih ćelija pretvara u mlječnu kiselinu.  
Dodirna infekcija V. infekcija  
Dogielovi genitalni korpuskuli Rkupni tangoreceptivni korpuskuli, poznati još kao «tjelašca sladostrašća» na glaviću penisa i dražice.  
Dohranjivanje Dopunjavanje prirodne ishrane odojčeta koje se hrani na grudima svoje majke ili dojkinje. Ako nema dovoljno majčinog mlijeka, dohranjuje se kravljim mlijekom, mlaćenicoma ili laktacidom u određenim obrocima.  
Doisy-Curtisov test V. test  
Dojajnik V. epoophoron  

1 2 3 4