Unesi riječ

Domaći

Panneuritis Zapaljenje svih ili mnogih živaca; p. epidemica, v. beriberi.  
Panniculitis Panikulitis, zapaljene potkožnog masnog tkiva. U Pleffer-Christian-Weverovoj bolesti dolazi do stvaranja recidivantnih potkožnih čvorova, praćenih povišenjem tjelesne temperature, kao posljedica hematogene diseminacije iz nekog infektivnog žariša. Do zagnojavanja ne dolazi. U lipogranulomatosis subcetanea Rothamann-Makai javljaju se kontinuirano manji čvorovi u potkožnom masnom tkivu bez temperature (kahektične djece).  
Panniculus adiposus Jastuče, sloj potkožnog masnog tkiva. V. subcutis.  
Pannus Panus, izraz reparacije koji se sreće pri težim zapaljenjima rožnjače. Površinski i duboki krvni sudovi prodiru u rožnjaču i vuku sa sobom granulaciono tkivo i stvaraju p. Prema porjeklu postoje: p. degenerativus, razvija se na sljepom oku npr. u slučaju glaucoma absolutum; p. scrophulosus, u slučaju glaucoma absolutum; p. scrophulosus, u slučaju keratitis scrophulosa; p. trachomatosus, u slučaju trahoma. Prema kliničkom izgledu postoje: p. crassus s. carnosus, debeo, mesnatog izgleda, bogat krvnim sudovima; p. tenius, nježan p., s malo krvnih sudova.  
Panophthalmia V. panophtalmitis  
Panophthalmitis Panoftalmija, gnojno zapaljenje cjelokupnog sadržaja očne jabučice. Uzroci: povreda, operacija, septikemija, ili nastaje metastitičkim putem. Ishod je gubitak očne jabučice.  
Panphlebitis Panflebitis, zapaljenje sva tri sloja vene.  
Pansinusitis Pansinuzitis, zapaljenje svih paranazalnih šupljina.  
Pantljičara Parazit (odrasli) u vidu trake različite dužine. Sastoji se iz glavenog dijela (scolex) i vrata i tijela (strobila). Tijelo je izdjeljeno u člančiće. U svakom od njih nalaze se i muški i ženski polni organi. Prema tome pantljičare su hermafroditi. V. Taenia.  
Pantoskopska stakla V. stakla  
Pantotenska kiselina V. Acidum pantothenicum  
Pantotenska kiselina V. Acidum pantothenicum  
Panuveitis Zapaljenje koje istovremeno zahvata sve dijelove uveje: dužicu, cilijarno tijelo i sudovnjaču.  
Panzerherz, (njem.) Oklopljeno srce, v. pericarditis calcificans.  
Papagajska bolest V. psittacosis  

1 2 3 4 5 18